TipsHoe ontdek je jouw favoriete woonstijl?
Kapstok met zonnehoeden

Hoe ontdek je jouw favoriete woonstijl?

Als interieurontwerper krijg ik regelmatig de vraag wat mijn favoriete woonstijl is. Ik ben fan van de wereldse stijl. Warme aardetinten, (kleurrijke) patronen, afgeronde vormen, natuurlijke materialen en de glinstering van goud, koper en messing of een velours stof. Werelds chic kan je het dus ook wel noemen.

Toch past mijn stijl niet helemaal in één hokje. Ik vind veel woonstijlen mooi – ook al is het niets voor mij thuis. En dat is juist fijn als interieurontwerper. Dat je anderen kunt adviseren op basis van hun woonwensen. De ene keer een Scandinavisch interieur en de andere keer een Japandi stijl.

Hoeveel woonstijlen zijn er?

Er zijn tegenwoordig heel veel woonstijlen. Van klassiek tot modern en van Scandinavisch tot eclectisch. Je moet maar net weten hoe je de interieurstijl noemt. En niet iedereen kijkt er hetzelfde naar. Wat jij echt bohemian vindt, vindt de ander eerder romantisch. Alle woonstijlen zijn terug te brengen naar drie basis interieurstijlen: klassiek, landelijk en modern.

De kracht van een moodboard

Wil je jouw woonstijl omschrijven? Eigenlijk is een moodboard dan onmisbaar. Een moodboard zegt meer dan duizend woorden. Je kunt hiermee heel duidelijk laten zien wat je bedoelt. Het maakt eigenlijk ook niet uit welke woonstijl je daaraan koppelt. Soms is jouw stijl een combinatie van meerdere woonstijlen. 

Hieronder zie je mijn moodboard. Had je dit beeld in gedachten toen je mijn omschrijving van mijn woonstijl las? 😉

Mijn moodboard in de wereldse stijl
Tips voor het maken van een moodboard

1. Wat vind jij het fijnst; rondstruinen op Pinterest of ouderwets knippen en plakken? Ga voor de manier die bij jou past.

2. Kies op je eerste gevoel. Vind je de sfeer die de foto uitstraalt fijn? Voel je je daarbij thuis? Kijk dus niet te veel naar de details. Een foto waarbij je alleen de vaas in de vensterbank geweldig vindt, hoort niet op jouw moodboard. Je kunt ‘m wel bewaren voor de shoppinglist.

3. Beperk je niet tot interieurbeelden. Een stofstaaltje, foto van een natuurpark of stad, jouw favoriete gerecht. Op een moodboard mag alles terugkomen.

4. Ben je gericht naar iets op zoek? Bijvoorbeeld een leeshoek in de woonkamer. Laat dan zien hoe jouw favoriete leeshoek er uit ziet. Is dit een luie fauteuil, een brede vensterbank, een daybed?

5. Kijk naar de overeenkomsten als jouw moodboard klaar is. Zie je een kleur, materiaal of vorm regelmatig terugkomen? Schrijf deze punten voor jezelf op.

Vind je het lastig om jouw woonstijl in kaart te brengen? Of zitten jouw partner en jij totaal niet op een lijn? Ik help je graag met het samenstellen van een moodboard, zodat we dit kunnen doorvertalen naar jouw nieuwe interieur.