WoonvragenTips voor het inrichten van de buffetkast
Header woonaccessoires

Tips voor het inrichten van de buffetkast

We hebben ze allemaal: woonvragen. Hoe creëer ik de perfecte artwall? Welke sierkussens kan ik op de bank combineren? Hoe kan ik de keuken stylen? Ik beantwoord regelmatig woonvragen van mijn Instagram volgers. Met concrete shoptips, zodat je de items direct in je winkelwagentje kunt leggen.

Deze keer de woonvraag: heb je tips om mijn buffetkast in te richten? De buffetkast biedt zowel opbergruimte als een plek voor jouw woondecoratie. De stylingitems kun je in de open vakken of op de planken plaatsen. Toch vinden veel mensen het inrichten van de buffetkast lastig. Want hoe zorg je ervoor dat het gezellig wordt, maar niet rommelig oogt? Ik geef je in dit blog een kort stappenplan én tips voor het inrichten van de buffetkast.

Stap 1. Haal de buffetkast helemaal leeg

Een leeg canvas is het beste startpunt. Haal daarom alles van de planken of uit de vakken. Ook meteen een mooi moment om de kast weer even goed schoon te maken.

Stap 2. Start met de grote items

Plaats als eerst de grote items in de buffetkast. Denk daarbij aan een grote vaas, een opbergbox of schaal. Door deze grote items in de kast te plaatsen, zorg je ervoor dat deze decoratie voldoende plek heeft. Als het te opgepropt in de kast staat, oogt het al snel rommelig.

Stap 3. Groepeer accessoires in een oneven aantal

Dan is het tijd om de kleinere woonaccessoires in de buffetkast te plaatsen. Een oneven aantal oogt in balans en toch speels. Je kunt bijvoorbeeld werken met 3 of 5 items. Al vind ik persoonlijk drie het mooiste aantal. Dit noemen ze ook wel eens de kracht van 3. Tip: creëer met deze drie items een denkbeeldige driehoek voor een mooie compositie.

Buffetkast stylen - driehoek compositie

In deze drie stappen kun je de buffetkast stylen. Tijdens het inrichten van de kast kunnen de volgende tips je helpen:

Tip 1. Werk met hoogteverschillen

Door met hoogteverschillen te werken, komt de woondecoratie nog beter tot zijn recht. Je kunt hierbij denken aan een hoge vaas, tafellamp of decoratie op een voet. Heb je dit niet? Dan kun je een stylingitem ook op een stapel boeken zetten. Kies dan voor (koffietafel)boeken met een mooie kaft.

Tip: check bij de kringloop eens oudere boeken met een papieren kaft. Als je het papier verwijdert, komen er vaak prachtige (egale) kaften tevoorschijn. Deze zijn pérfect voor de styling van jouw vakkenkast.

Tip 2. Laat ook ruimte leeg in de vakkenkast

Zet niet alle vakken of planken propvol. Dan oogt het rommelig en is de balans weg. Lege ruimtes in de kast houden het geheel luchtig. Bovendien kun je zo ook gemakkelijker eens wat schuiven met de woondecoratie.

Tip 3. Laat een kleur minstens 2x terugkomen in de styling

Een tip die voor alle woondecoratie in huis geldt; laat een kleur minstens 2x in je interieur terugkomen. Op die manier verbind je de verschillende elementen met elkaar. Zo zie je het blauwe van de vaas terug in de blauwe bloempot. En het bruin/oranje van de fruitschaal komt terug in de tak met besjes.

Woonvraag buffetkast stylen
Interieuradvies voor jouw interieur

Heb je na deze shoptips de smaak te pakken en wil je jouw interieur een complete make-over geven? Altijd een goed idee 😉 Krijg jij keuzestress door de vele interieurkeuzes? Ik help je graag met een interieuradvies.