OverigDrie basis interieurstijlen: modern, landelijk en klassiek

Drie basis interieurstijlen: modern, landelijk en klassiek

Vind je het lastig om antwoord te geven op de vraag wat jouw favoriete woonstijl is? Dat is geen wonder. Er zijn door de jaren heen zoveel verschillende woonstijlen ontstaan: japandi, landelijk, modern, scandinavisch, industrieel, bohemian, eclectisch, vintage, romantisch, klassiek. En ga zo maar door! De inrichting van jouw huis is waarschijnlijk ook een combinatie van meerdere stijlen.

Ondanks dat de vraag moeilijk te beantwoorden is, is het wel fijn om te weten hoe je jouw woonsmaak kunt omschrijven. En vooral welke stijlkenmerken hierbij horen. Dit geeft jezelf duidelijkheid, waardoor je gemakkelijker kunt beslissen of iets in jouw huis past.

Eigenlijk zijn alle eerder genoemde woonstijlen terug te brengen naar 3 basis interieurstijlen: modern, landelijk en klassiek. Deze stijlen verschillen genoeg van elkaar en hebben duidelijke stijlkenmerken. Tijd om ze eens nader te bespreken.

Moderne interieurstijl

In de moderne stijl is er veel aandacht voor de vorm van meubels en objecten. Ze hebben voornamelijk strakke lijnen en simpele vormen. Het design staat echt centraal. De interieurs staan niet te vol met meubels en accessoires, omdat er bewuste keuzes zijn gemaakt en maatwerkmeubelen worden geïntegreerd met de architectuur. Less is more.

Het kleurenpalet van de moderne stijl bestaat uit witte en grijze tinten, aangevuld met zwart en kleuraccenten in felle kleuren. Behang zie je enkel terug als het een grafisch patroon heeft. Materialen die veel toegepast worden in de moderne interieurstijl: leer, staal, glas, natuursteen, beton en kunststoffen.

Landelijke interieurstijl

De landelijke stijl wint de laatste jaren enorm aan terrein. De modern landelijke woonstijl is onwijs populair onder interieur liefhebbers. Wat kenmerkend is voor de landelijke interieurstijl? Natuurlijke materialen zoals onbewerkt hout, linnen en katoenen stoffen, natuurstenen of houten vloeren en aardewerken potten. Maar je ziet ook het gebruik van smeedijzer, messing of koper in meubels, accessoires en verlichting.

Het kleurenpalet van de landelijke stijl bestaat uit naturelle tinten en vergrijsde kleuren. Qua patronen zie je veel ruiten, blokken, strepen of bloemen.

Klassieke interieurstijl

Deze interieurstijl kent een lange geschiedenis en is al ontstaan in de Griekse en Romeinse oudheid. De stijl kenmerkt zich door symmetrie en geometrische ontwerplijnen zoals cirkels, driehoeken of rechthoeken. We ervaren hierdoor dat deze interieurs in balans zijn en dat vinden we prettig.

Het kleurenpalet van de klassieke woonstijl bestaat uit donkere kleuren met een luxe uitstraling zoals bordeauxrood, donkergroen, nachtblauw, pruimenpaars en donkerbruin. Daarnaast wordt ook vaak behang toegepast met bloemenpatronen en bladvormen. Andere materialen die veel terugkomen in de klassieke stijl: pleisterwerk met ornamenten, fluwelen stoffen, gouden afwerkingen, glanzende natuurstenen, mozaïektegels en donkere houtsoorten.

Natuurlijk hoef je jouw woonstijl niet per se in een hokje te plaatsen. Jouw thuisgevoel creëer je door een combinatie te maken van dingen die je mooi vindt en wat bij jouw huis past. Wil je deze drie basisstijlen mixen? Gewoon doen 😉

Vind je het lastig om met deze interieurstijlen aan de slag te gaan? Of heb jij een totaal andere interieurstijl dan jouw partner? Met een interieuradvies help ik jou met een begrijpelijk en overzichtelijk plan, waardoor jij met veel plezier met jouw interieur aan de slag gaat.