VakantiewoningStap 4. Schets de plattegrond van jouw droom vakantiewoning

Stap 4. Schets de plattegrond van jouw droom vakantiewoning

Het is tijd om met de indeling aan de slag te gaan! Pak je wensenlijst uit stap 2 en het moodboard uit stap 3 erbij. Begin met een blanco plattegrond van de ruimte en ga schetsen tot je de perfecte indeling hebt gevonden. Houd je van koken? Zorg dan dat de keuken ruim is. Wil je luxe slaapkamers? Denk eens aan een badkamer en suite.

Een indeling maken is soms letterlijk een puzzel. Hoe kun je alles in de ruimte passen zonder het vol te zetten met meubels? Ik geef je een aantal tips. En natuurlijk kijk ik graag met je mee als je er zelf niet uitkomt.

1. Gebruik de hoogte

Kijk eens goed naar de hoogte van de ruimte. Je hoeft niet alle meubels op de vloer kwijt. Maak bijvoorbeeld een kast naast en boven het hoofdeinde van je bed. Je creëert op deze manier veel opbergruimte en een knusse nis die je er extra uit kunt laten springen met behang. In een kleinere slaapkamer is een hoogslaper de perfecte manier om er met twee personen te slapen.

Ook met wandplanken kun je de hoogte goed benutten. Boven het aanrecht, de bank of het bed. Je kunt ook veel spullen opbergen in een plafondhoge kast met vakken (en kastjes met deuren).

2. Zoek naar multifunctionele meubels

Kies je voor een meubel mét opbergruimte, dan gebruik je de ruimte optimaal. Denk aan een eetkamerbank met opbergruimte, een lade onder het bed of een salontafel met een opbergvak. Mooi om te zien en praktisch in gebruik; daar houd ik van. Je hebt prachtige meubels met opbergruimte. IKEA heeft vaak slimme oplossingen.

3. Kies voor luchtige meubels

Het ene meubel neemt optisch meer ruimte in dan het andere meubel. Een grote houten salontafel oogt groter dan een glazen variant van dezelfde afmetingen. Kies daarom in kleinere ruimtes voor luchtige meubels.

Meubels op pootjes geven jouw interieur letterlijk meer lucht. Doordat je de vloer nog kunt zien, oogt het minder groots. Hetzelfde geldt voor zwevende meubels die je aan de wand bevestigt. Maar ook glazen of rotan meubels zijn perfect voor een kleine ruimte. Of wat dacht je van meubelen in een lichte kleur?

4. Houd de loopruimte vrij

Als je telkens om een meubel heen moet lopen, voelt de ruimte niet fijn aan. Bedenk daarom hoe je het gemakkelijkst van de ene naar de andere ruimte loopt. Of van de schuifpui naar de keuken. Plaats op deze looproutes geen meubels.

5. Houd rekening met de bewegingsruimte

Hoeveel ruimte heeft iemand nodig als hij of zij gaat zitten, hoeveel ruimte moet je vrijhouden om langs openstaande keukenkastjes te bewegen of hoeveel personen kunnen er aan een ronde tafel van 120 cm doorsnede? Iedereen heeft een bepaalde bewegingsruimte nodig. Houd in jouw ontwerp rekening met de menselijke maat.

Er zijn allerlei richtlijnen voor de menselijke maat. Zo voelt het interieur prettig aan en is het fijn in gebruik. Houd bijvoorbeeld rondom een bed minimaal 70 cm vrij om er langs te lopen. En een kledingkast moet minstens 60 cm diep zijn om er kledinghangers in op te bergen. Meer afmetingen van de menselijke maat vind je op dit Pinterest-bord.

Nu krijgt jouw vakantiewoning echt vorm! Het is tijd om te gaan shoppen. Benieuwd naar stap 5 met de woonshop tips? Lees snel verder.

De vorige stappen nog eens doorlezen:

Blijft de indeling van jouw vakantiewoning voor jou een grote puzzel? Ik puzzel graag met je mee 😉 In een interieurplan gaan we jouw vakantiehuis volledig indelen. Vervolgens kun jij verder met een concreet plan op zak.