TipsHelp, hoe kies ik de juiste kleur?
Verfkleuren kiezen met testers

Help, hoe kies ik de juiste kleur?


Kijk je op tegen het kiezen van een kleur voor de wand? Of heb je de verkeerde kleur gekozen? Bij een vriend vond je de kleur prachtig, maar bij jou thuis oogt ‘ie toch een beetje roder. Jij begrijpt er niets van. Waar ligt dat aan?

Het ligt niet aan de beperkte mogelijkheden, want er zijn onwijs veel kleuren, tal van verfmerken en meerdere afwerkingen. Maar de juiste kleur vinden, is voor veel mensen toch een opgave. En dat is niet gek. Er zijn veel dingen die invloed hebben op de kleur. Daar moet je rekening mee houden. Deze 3 tips helpen jou om de juiste kleur te vinden.

1. Lichtinval

Daglicht heeft veel invloed op hoe de kleur oogt in jouw interieur. Hang de kleurstalen daarom altijd een paar dagen op de muur die je wilt gaan schilderen. Zo kun je op verschillende momenten van de dag kijken hoe de kleur er uitziet. Gedurende de dag verandert de kleur namelijk. Dit heeft te maken met de kleur van het daglicht.

Heeft de ruimte aan één zijde ramen? Bijvoorbeeld een schuifpui in de woonkamer. Dan kan het je helpen om te kijken waar het licht vandaan komt. Dit dominante daglicht heeft namelijk een bepaalde kleurtoon en beïnvloedt daarom de kleur in de ruimte.

Noorden (weinig direct daglicht)

Daglicht vanuit het Noorden is koel. Kies daarom voor warme kleuren op de wand zoals rood, oranje, bruin of paars. Heb je jouw kamer in koele kleuren geschilderd? Dan oogt de ruimte waarschijnlijk kil.

Oosten (ochtendlicht)

In een ruimte op het Oosten verandert het daglicht gedurende de dag van koel licht naar warm licht. Kleuren als blauw of groen zijn hier prachtig.

Zuiden (middagzon)

Warm licht kenmerkt een ruimte op het Zuiden. Warme kleuren voelen in dit interieur nog warmer aan. Kies daarom voor koelere kleuren zoals blauw of grijsgroen.

Westen (avondzon)

Het daglicht in een ruimte op het Westen verandert van warm licht naar nog warmer licht. Grijze en witte tinten ogen heel sfeervol in dit interieur.

2. Accentueren of camoufleren

Met kleur kun je een object in de ruimte accentueren of camoufleren. Wil je de verwarming niet laten opvallen? Schilder ‘m dan mee in de kleur van de wand. Je hebt hiervoor speciale radiatorverf.

Andere elementen in je interieur zijn zo mooi dat je ze juist de eyecatcher van de ruimte wilt maken. Denk bijvoorbeeld aan een schouw of de ensuite deuren. Met een contrastkleur krijgt dit interieurelement alle aandacht die het verdient. Je kunt met een kleuraccent ook een speels effect aan je interieur toevoegen. Heb je er al eens aan gedacht om de kopse kant van de deur een knalkleur te geven? Een vrolijke knipoog die je alleen ziet als de deur open is.

3. Ruimtelijk effect

Naast de kleur voor de wand kun je ook bedenken welke wand je schildert én hoe je dat gaat doen. Je kunt de kamer namelijk ruimtelijker of intiemer laten lijken door kleur. Welk effect wil jij creëren?

Ik wil een rustig geheel

Schilder alle wanden in dezelfde kleur en kies voor het plafond een tint die net iets lichter is. Doordat de wanden in elkaar overlopen, heb je geen harde lijnen. Dit zorgt voor rust in je interieur. Een wit plafond bij gekleurde wanden is een te groot contrast. Ga daarom voor een lichtere tint van de kleur die je hebt gekozen voor de wanden.

Ik wil een statement maken

Geef één wand of object een contrastkleur. Je oog wordt automatisch naar dit interieurelement getrokken en hierdoor krijgt het extra aandacht. Leuk weetje: geel is de meest opvallende kleur. Door de hoge stralingskracht (weerkaatsing van de kleur) zie je de gele kleur als eerst.

Ik wil een grote ruimte gezellig maken

Een grote ruimte wordt intiemer door een donkere kleur zoals een warme terra kleur, nachtblauw of donkergroen. Is de ruimte heel hoog? Door het plafond een donkerdere kleur te geven, komt het plafond iets meer naar je toe en oogt de ruimte minder hoog. Hierdoor voelt de ruimte sfeervoller aan. Precies waar jij naar op zoek bent.

Ik wil mijn kamer groter laten lijken

Lichte kleuren reflecteren het daglicht en geven de ruimte daarmee een ruimtelijk effect. Toch ben je in een kleinere ruimte niet verplicht om enkel lichte kleuren toe te passen. Zorg er wel voor dat je de donkere kleur laag bij de vloer toepast. Een lambrisering in een donkerdere kleur met een lichte kleur daarboven is bijvoorbeeld een goed idee.

 

Last but not least: een kleur op de wand is gelukkig eenvoudig aan te passen. Als het echt verkeerd uitpakt, is het geen ramp. Koop een nieuwe pot verf, stroop je mouwen op en ga aan de slag!

Krijg je toch stress van alle kleuropties? Ik help je graag bij het kiezen van de geschikte kleur voor de wanden en niet te vergeten het plafond.