DIYHal make-over: het stappenplan voor een lambrisering

Hal make-over: het stappenplan voor een lambrisering

Je herkent het misschien wel; als je gaat klussen start je met de woonkamer, keuken en slaapkamer(s). De andere ruimtes in huis komen later aan de beurt. Zo ook bij ons. De hal was nog een saaie bedoeling. Witte muren en niets aan de wand. Echt een doorn in het oog. Zeker omdat je er meerdere keren per dag doorheen loopt. Het was dus de hoogste tijd voor verandering.

Zoals je misschien wel weet, ben ik fan van DIY (do-it-yourself) projecten in huis. Door zelf te klussen, heb ik echt voldoening van het eindresultaat. En misschien nog wel belangrijker; ik kan het plaatje in mijn hoofd tot leven brengen. Tot in de details. Het kost meer tijd, maar dat ben je gelukkig snel weer vergeten. Kijk je mee hoe wij de lambrisering in de hal hebben gemaakt?

After - lambrisering hal make-over
Benodigdheden
 • Vurenhouten latten
 • MDF platen
 • Boormachine
 • Schroeven en pluggen
 • Spijkerpistool
 • Houtvuller
 • Schuurpapier
 • Sierlijsten
 • Verstekzaag
 • Kruislaser
 • Overschilderbare acrylaatkit
 • Houtlak
 • Schilderbenodigdheden
Stap 1. Start met een goede basis

Zonder een goede basis ben je nergens. Vriendlief bouwde een stevig frame van vurenhouten latten. Daarna bevestigde hij met het spijkerpistool de MDF platen tegen het frame. Dit is al zo’n verandering. Dag radiator! Wij hebben de verwarming in de hal eigenlijk nooit aan staan. We hebben er daarom voor gekozen om ‘m helemaal weg te werken en geen radiatorombouw te plaatsen.

Lambrisering hal - ombouw maken
Lambrisering hal - ombouw maken
Lambrisering hal - ombouw staat
Stap 2. Opvullen van gaten en kieren

Toen de basis stond, was het tijd om de gaten en kieren glad te krijgen. We deden dit met houtvuller. Na een paar uur droogtijd, kun je de plekken glad schuren. Dit proces moet je regelmatig herhalen. Het is daardoor best een tijdrovend klusje, in de zin van dat je niet echt door kunt pakken.

Misschien is het de perfectionist in mij, maar ik ben niet helemaal tevreden over hoe glad het is geworden. Al is het voor een eerste keer best goed. Al doende leert men. Toch?

Stap 3. Sierlijsten en plinten bevestigen

Om de lengte te onderbreken (ruim 3,5 meter) wilden we graag sierlijsten toevoegen. Ik maakte een schets op mijn iPad. Dit is super handig om te zien hoe de vlakverdeling moest gaan worden. We kozen voor twee vakken van 80 bij 60 cm en in het midden een vak van 120 bij 60 cm. Eerst heb ik alle sierlijsten verstek gezaagd en vervolgens heb ik met behulp van de kruislaser alle sierlijsten bevestigd.

We plaatsen ook een plint aan de onderzijde van de lambrisering. Zo konden we de kier bij de vloer mooi weg te werken.

Lambrisering hal - schets sierlijsten
Lambrisering hal - sierlijsten bevestigen
Lambrisering hal - sierlijsten bevestigen
Stap 4. Kitten

Voor een strak resultaat hebben we alle randen gekit (sierlijst, plint en wanden). Dit maakt zo’n verschil. Echt een klusje van: weinig moeite, groots resultaat.

Stap 5. Tijd om te gaan schilderen

Dan komt voor mij toch wel het leukste gedeelte: het schilderen. De diep rood/paarse kleur had ik al een tijdje op het oog (mengkleur Bloos van Praxis). Het leek me een prachtige combinatie met het gouden behang. Uiteindelijk heb ik de lambrisering drie keer geschilderd met houtlak. De kleur vind ik een schot in de roos. Het klopt helemaal met het plaatje dat ik in mijn hoofd had.

Lambrisering hal - kleurstaal verf Bloos Praxis
Lambrisering hal - schilderen houtlak laag 1
Lambrisering hal - kleurstaal verf Bloos Praxis
Stap 6. Stylen maar

De lambrisering is natuurlijk ook een extra plek voor decoratie. Ik ga hiervoor op zoek naar unieke items in de kringloop. Dit mix ik met accessoires die ik al in huis heb en leuke woondecoratie van winkels zoals de Kwantum, Leen Bakker en Jysk. Hier heb ik geen haast mee. Soms moet je gewoon tegen dingen aanlopen, zeker in de kringloopwinkel. Ik ben al super blij met de basis die nu staat!

Lambrisering hal - eindresultaat
Lambrisering hal - eindresultaat

Ik ben heel benieuwd wat je van dit klusproject vindt. Laat je het me weten?